Behöver man en utbildning för att blogga?

Ett yrke som inte fanns för tjugo år sedan var ”bloggare”, men idag är det något som många till och med aspirerar att bli, det vill säga att de strävar efter att kunna försörja sig på att skriva blogginlägg. Eftersom ämnet på bloggar kan vara så varierande finns det dock (än så länge) ingen regelrätt utbildning för att bli bloggare, och frågan är om det ens behövs någon utbildning för att bli bloggare. Egentligen är svaret ”nej” – så länge man har skrivförmågan som krävs för att skriva intressanta inlägg om ett ämne som man kan mycket om kan man i teorin driva en framgångsrik blogg. Däremot finns det många utbildningar som kan vara till stor hjälp, och underlätta arbetet med bloggen och vägen mot att få en stor läsarkrets.

Något som självklart är till stor hjälp är till exempel att ha breda kunskaper inom marknadsföring – både teorierna bakom exempelvis målgrupper och konsumentbeteenden samt mer praktiska applikationer, till exempel vilka kanaler man kan använda sig av för att sprida information så effektivt som möjligt. Det finns flera vägar att gå för att studera marknadsföring. Ämnet finns till exempel i form av en YH-utbildning på flera platser i landet, vilket är en fördel om man vill ha en utbildning som mer renodlat fokuserar på just marknadsföring. Annars brukar ämnet även ingå i exempelvis utbildningar i företagsekonomi, och dessa kurser ger en så klart även många andra kompetenser som kan vara nyttiga om man ska bli bloggentreprenör och driva ett eget företag.

Något annat som självklart är en stor fördel när man ska jobba med datorer är att ha en utbildning inom IT. Så var i alla fall fallet för Jessica Björkäng, som har en magisterexamen i datavetenskap från Umeå universitet och som är en av de som driver bokbloggen Bokhora. Bokhora är en av Sveriges mest framgångsrika bloggar, som bland annat har tilldelats Aftonbladets pris Stora bloggpriset i kategorin Nöje och kultur. Förutom att skriva på bloggen jobbar Björkäng numera som frilansande IT-konsult, med ett fokus på att hjälpa kunderna med de tekniska detaljerna kring deras bloggar. Således föll det sig naturligt att hon också kunde använda sin kompetens för att driva och utveckla den tekniska sidan av Bokhora.

Även en annan alumn från Umeå universitet driver en blogg som har tilldelats Stora bloggpriset. Det handlar om Frida Berglund och bloggen Husmusen, en inredningsblogg som vann kategorin Livsstil. Berglund studerade civilekonomprogrammet vid universitetet, en utbildning som kan tyckas helt orelaterad till både inredning och bloggar, men faktum är att bloggen främjade hennes studier. När hon kommit så långt i utbildningen att hon skulle skriva sitt examensarbete ville hon nämligen skriva det hos IKEA, och hon använde då sin blogg för att visa upp det stora inredningsintresset hon hade. Detta var tillräckligt för att hon skulle utmärka sig bland de andra sökanden, och Berglund kunde skriva sitt examensarbete om internationell marknadsföring hos IKEA i Shanghai.

Om du är en av dem som strävar efter att kunna driva en blogg på heltid, och du tror att du skulle ha hjälp av någon av dessa utbildningar, är Hpguiden.se rätt sida för dig. Där hittar du nämligen allt du behöver för att förbereda dig inför högskoleprovet, till exempel gamla högskoleprov med förklaringar. Med ett bra resultat på högskoleprovet kan du sedan välja vilken utbildning du vill.

fashionate