Bra bloggar om finans och ekonomi

Vilka är några av de bästa bloggarna om ekonomi därute? Vi tar en titt på några allmänbildande och kommenterande bloggar som tittar på ekonomi ur olika perspektiv. De innefattar bloggar med makro- och mikroekonomiska grepp samt sådana som kommenterar på dagsaktuella ekonomiska frågor. Åtminstone två av dem är väldigt bra alternativ för dig som vill ha en ingång till ekonomins fascinerande värld.

Om du är intresserad av ekonomi finns det en viss chans att du driver egen firma eller har en idé om att eventuellt starta en. Oavsett vilken bransch du verkar i är varumärkeskännedom, eller “brand awareness”, en viktig faktor. Ett av de enklaste och samtidigt mest effektiva sättet att sprida kännedom om ditt varumärke är att trycka upp det på olika produkter. Ett av de populäraste sätten är att använda sig av påsar med tryck – de används ju som bekant som huvudsaklig väska av många människor. Låt de få möjligheten att bära en påse med din logotyp på.

Robert Reich

Robert Reich är en ekonom med djupa kunskaper om olika ekonomiska perspektiv och frågor. Han satt bland annat som motsvarande arbetsmarknadsminister i Bill Clintons regering och jobbar nu främst som professor i public policy vid Berkeley University. Reich skriver på ett direkt, tänkvärt och lättbegripligt sätt om generella ekonomiska frågor.

The Undercover Economist

Tim Harford är en författare och ekonom som skrivit några mycket uppskattade böcker om ekonomi, bland annat en som bär samma titel som hans blogg. I sin blogg tacklar han olika ekonomiska bryderier på samma pigga och förutsättningslösa vis som gjort hans böcker så populära. Om du inte kan någonting om ekonomisk teori är Harford definitivt en av de bästa ingångarna.

Conversable Economist

Conversable Economist är en blogg som drivs av Timothy Taylor som tar ett brett grepp om en rad olika ekonomiska frågor. Taylor skriver detaljerade blogginlägg som alltid backas upp av noggrant redovisad statistik och data.

The Big Picture

The Big Picture är en bra blogg för den som intresserar sig för makroekonomiska frågor. I bloggen analyserar ekonomen Barry L Ritholtz allt från aktiehandel till internationell handel och risk management.

Ed Dolan’s Econ Blog

Om du är ute efter en blogg som tar upp grundläggande ekonomiska frågor på ett initierat och fördjupat vis är Ed Dolan’s blogg ett säkert kort. Han beskriver det själv som att syftet med bloggen är att förbättra människors kunskaper om ekonomiska principer. Precis som Undercover Economist är det här en bra blogg för den som upplever sig inte kunna särskilt mycket om ekonomi.

Freakonomics

Stephen Dubner och Steven Levitt ligger bakom två av de senaste tjugo årens mest populära böcker om ekonomi. De blev bästsäljare på grund av det lekfulla sätt på vilket de angrep olika ekonomiska frågor. Bland bokens intressanta slutsatser fanns bland annat att det är farligare att äga en pool än en pistol. Bloggen fungerar i första hand som ett komplement till podcasten med samma namn.

fashionate